Het stucen van fermacell platen
Fermacell platen zijn platen die veel gebruikt worden in de bouw. De platen zijn gemaakt van een combinatie van gips en cellulose vezels. Deze vezels worden gewonnen bij het recyclen van papier. In de basis zijn fermacell platen dus een soort versterkte gipsplaten. De vezels en gips worden vermengd met water als derde component, waarna het geheel onder hoge druk samen wordt geperst. Er wordt bij het persen geen gebruik gemaakt van bindmiddelen of andere toevoegingen. Na het samenpersen wordt de fermacell gedroogd, met een waterafstotend middel geimpregneerd en vervolgens gezaagd tot platen in verschillende maten. Bij het reageren van het gips met water, worden de cellulose vezels omsloten, hetgeen zorgt voor de grote sterkte van de fermacell platen. Naast de sterkte zijn ook de brandwerendheid en geluidsisolatie belangrijke kenmerken van de fermacell platen en bevinden zich in de platen ook geen verdere stoffen die eventueel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De fermacell platen zijn zelfs volgens verschillende onderzoeken volledig bouwbiologisch verantwoord. Het zal u dan ook niet verwonderen dat de fermacell platen een zeer populair product zijn in de bouw van nieuwbouw projecten.
neem contact opWaarom en wanneer levert het stucen van fermacell platen problemen op?
Een uitmuntend product dus, die fermacell platen. Net als bij het stucen op de meeste andere ondergronden is het stucen met fermacell platen als ondergrond op zichzelf dan ook geen probleem. Echter worden juist deze fermacell platen vaak gebruikt aan de binnenkant van de zijden van uw woning die in de buitenlucht staan. Met andere woorden, de voor- en achtergevel van uw woning en niet zozeer de zijkanten, indien u bijvoorbeeld in een rijtjeshuis woont. Juist door de brandwerende en isolerende eigenschappen zijn de platen geschikt voor deze positionering, maar dit zijn ook de zijden van uw huis die het meest gaan werken doordat ze beïnvloed worden door vocht van de buitenlucht. En het is juist deze combinatie van de fermacell platen en de positie waarin zij veelal gebruikt worden die ertoe leidt dat er een verhoogd risico bestaat op het optreden van scheuren bij het stucen met fermacell platen als ondergrond voor het stucen.
Uiteraard kan een stukadoor met ervaring op het gebied van het stucen van fermacell platen het een en ander aan voorzorgsmaatregelen nemen waardoor de kans op scheuren na het stucen sterk verminderd wordt. De keuzes welke methodes worden gebruikt bij het stucen en het aanbrengen van extra lagen voor het stucen kunnen de risico’s grotendeels wegnemen. Maar, het stucen van fermacell platen in de nieuwbouw zal altijd een risico op scheuren met zich mee brengen, al was het maar simpelweg omdat nieuwbouw projecten nou eenmaal nog niet de tijd hebben gehad te werken.
Verdere vragen en informatie over het stucen van fermacell platen
Natuurlijk is het mogelijk dat u nog verdere vragen heeft over het stucen van fermacell platen of andere vragen omtrent het stucen van de wanden of plafonds in uw woning. U kunt dan altijd gewoon eens vrijblijvend contact met ons opnemen. Het kan zeer verhelderend werken om uw project of uw vragen eens voor te leggen aan een van onze ervaren stukadoors. Zij kunnen u dan helpen een duidelijk beeld te krijgen van de exacte mogelijkheden en eventuele valkuilen van uw project. Daarnaast is het natuurlijk ook prettig alvast een beetje te weten wat de kosten zijn die horen bij de verschillende mogelijkheden binnen uw project. Bent u al verder en heeft u een vrij duidelijk beeld van uw wensen en behoeften? Wacht dan niet langer en vraag direct gratis een vrijblijvende offerte aan middels onze offerte tool!
neem contact op voor een vrijblijvende offerte