Wat is de oorzaak van scheuren in stucwerk?
Een goede stukadoor zal er alles aan doen om scheurwerk in het stucwerk te voorkomen, echter is dit niet altijd zo makkelijk als het klinkt.
Scheuren in stucwerk ontstaan in de meeste gevallen door de werking van de constructie van een woning. Dit treedt voornamelijk op als er grote temperatuur verschillen ontstaan. De meest voorkomende scheurvorming zijn die in een aanbouw of uitbouw, maar ook in nieuwbouwwoningen wil dit helaas voorkomen.
Bijvoorbeeld als er 2 verschillende materialen als ondergrond worden gebruikt, zullen deze op hun eigen manier gaan “werken”. Dit betekent dat de materialen beiden op hun eigen manier in- en uitzetten.
Het voorkomen van scheuren in stucwerk
Scheurvorming in nieuwbouwwoningen ontstaan doordat deze bij oplevering nog heel vochtig zijn en in de meeste gevallen heel snel warm worden gestookt. Hierdoor ontstaat er binnen een korte tijd een groot temperatuur verschil, waardoor de bouwconstructie te snel krimpt.
Om scheurvorming in nieuwbouwwoningen te voorkomen snijden wij bij STUCSTUNTER.nl altijd eerst alle overgangen van het stucwerk van wanden naar plafonds in, zodat de gebruikte stucmaterialen niet aan elkaar hechten. Als wij daarna ook de wanden en plafonds met latex verf spuiten moeten spuiten, zorgen wij altijd voor kitwerk in het stucwerk, zodat de naden als het ware elastisch worden.
Bij v-naden in de plafondplaten raden wij altijd aan om gitex (breed gaasband) te gebruiken. Op andere overgangen adviseren wij ook om gaasband te gebruiken om scheurvorming te voorkomen. Gaasband is geen wondermiddel, maar vangt in de meeste gevallen veel werking van de constructie op.
Kortom is het dus in alle gevallen aan te raden om uw woning op een rustige manier op te laten warmen, door deze wekelijks langzaam met 1 tot 2 graden op te voeren. Hier mee voorkomt u op de langere termijn een hoop ellende en forceert u niet de droogtijd van het stucwerk.