Wat is het verschil tussen dunpleister en traditioneel stucwerk?

homepage dunpleister

Dunpleister en traditioneel stucwerk zijn twee verschillende methoden voor het afwerken van wanden en plafonds. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beide:

 1. Dikte van de laag:

  • Dunpleister: Zoals de naam al aangeeft, wordt dunpleister aangebracht in dunne lagen, meestal met een dikte van 1 tot 3 millimeter. Het is ontworpen voor een snelle afwerking en kan direct worden aangebracht op gipsplaten of andere vlakke oppervlakken.
  • Traditioneel stucwerk: Dit omvat het aanbrengen van meerdere lagen, waaronder een dikke basislaag (de zogenaamde raaplaag) en een afwerklaag. Traditioneel stucwerk kan een totale dikte hebben van enkele centimeters.
 2. Toepassing en gebruik:

  • Dunpleister: Het wordt vaak gebruikt voor nieuwbouw en snelle afwerkingen. Het is geschikt voor binnenmuren en is bedoeld voor toepassing op reeds vlakke oppervlakken.
  • Traditioneel stucwerk: Dit wordt vaak toegepast bij renovatieprojecten of op oppervlakken die meer voorbereiding nodig hebben. Het biedt een stevige basis en kan worden gebruikt op verschillende soorten ondergronden, inclusief baksteen en beton.
 3. Droogtijd:

  • Dunpleister: Droogt over het algemeen sneller vanwege de dunne lagen. Het vereist minder tijd tussen de toepassing van lagen en de uiteindelijke afwerking.
  • Traditioneel stucwerk: Heeft vaak langere droogtijden vanwege de dikte van de lagen. Dit kan het proces vanaf de basislaag tot aan de afwerking aanzienlijk langer maken.
 4. Kosten:

  • Dunpleister: Kan over het algemeen kosteneffectiever zijn vanwege de snelheid van toepassing en het gebruik van minder materiaal.
  • Traditioneel stucwerk: Kan duurder zijn vanwege de hoeveelheid materiaal en tijd die nodig is voor de verschillende lagen.

Het kiezen tussen dunpleister en traditioneel stucwerk hangt af van verschillende factoren, waaronder het type project, de ondergrond en de gewenste afwerking. Neem contact met ons op voor meer informatie!

× Vragen? WhatsApp met ons!